E280 – GYIK

Mire használható a COMPUTHERM E280 Wi-Fi termosztát?

A COMPUTHERM E280 Wi-Fi szobatermosztát kimondottan fűtési illetve hűtési rendszerek vezérlésére lett tervezve. A termosztát összekapcsolja az okostelefonját, laptopját vagy számítógépét azzal a készülékkel, amit távolról vezérelni kíván. Az E280 segítségével óráról órára beállíthatja az otthona hőmérsékletét és lehetősége van arra, hogy ezt az interneten keresztül beállíthassa és vezérelhesse.
A vezérelt készülék ki-/bekapcsolása lehetővé teszi egy állandó, komfortos hőmérséklet biztosítását amellett, hogy a felesleges energiaveszteségeket elkerüli. A termék különösen ideális akkor, ha lakását vagy házát nem előre meghatározott napirend szerint használja, a fűtési szezon alatt bizonytalan időtartamra elutazik otthonról, illetve ha a fűtési szezon alatt is szeretné üdülőjét használni.
A készülék interneten keresztül és az érintőgombos kezelőfelületen is egyszerűen vezérelhető, annak működési állapota folyamatosan ellenőrizhető. A termosztát különösen alkalmas padlófűtési rendszerek vezérlésére a csatlakoztatható padlóhőmérséklet-érzékelőnek köszönhetően. A termosztát két potenciálmentes relével rendelkezik, amelyek egyszerre kapcsolnak, így akár két egymástól teljesen független termék is vezérelhető vele, illetve segítségükkel egyszerűen megvalósítható egy fűtési rendszer zónákra bontása külön zónavezérlő nélkül.
Emellett a termosztát olyan elektromos és elektronikus készülékek vezérlésére is alkalmas, amelyek az áramellátás elvételével és visszaadásával ki-/bekapcsolhatók.

Az E280 hogy csökkenti a számlája végösszegét?

Az E280 segítségével beállíthatja az Ön által kívánt hőmérsékletet a nappal és az éjszaka minden órájára. Ezáltal mindig olyan hőmérséklet lesz otthonában, amilyenre szüksége van. Kényelmet biztosít anélkül, hogy közben feleslegesen energiát használna. Mindig csak annyi energiát használ, amennyire éppen szüksége van, így akár 30%-ot is megtakaríthat a fűtési költségeiből. Ezen kívül energiát spórolhat meg önnek a távvezérelhetőségének köszönhetően is, ugyanis ily módon egy esetleges távollét/elutazás során a vezérelni kívánt készüléket távolról is ki tudja kapcsolni majd később visszakapcsolni.

Milyen típusú készülékeket vezérelhet az E280 segítségével?

A COMPUTHERM E280 típusú kapcsoló üzemű szobatermosztát a Magyarországon forgalomban lévő kazánok és klímaberendezések túlnyomó többségének vezérlésére alkalmas. Egyszerűen csatlakoztatható bármely, kétvezetékes szobatermosztát csatlakozási ponttal rendelkező gázkazánhoz vagy klímaberendezéshez, függetlenül attól, hogy az 24 V-os vagy 230 V-os vezérlőáramkörrel rendelkezik. Emellett a termosztát olyan elektromos és elektronikus készülékek vezérlésére is alkalmas, amelyek az áramellátás elvételével és visszaadásával ki-/bekapcsolhatók.

Használható az E280 légkondicionáló berendezésekhez?

Az E280 a tulajdonságainak köszönhetően legideálisabb fűtés vezérlésére, de légkondicionáló készülék vezérlésére is lehet alkalmazni. Hűtés vezérlése esetén a vezérelt hűtőkészüléket a fűtési üzemmódtól eltérően, a kezelési útmutatóban leírtak szerint kell bekötni.

Az E280 csak fűtés vezérlésére használható?

Nem, a készülék segítségével vezérelhető légkondicionáló készülék, illetve alapvetően bármilyen olyan készülék, amit a gyakorlatban lehet pusztán a ki-/bekapcsoló funkciójával működtetni. Hűtés vezérlése esetén a vezérelt hűtőkészüléket a fűtési üzemmódtól eltérően, a kezelési útmutatóban leírtak szerint kell bekötni.

Milyen típusú elem / hálózati megtáplálás szükséges az E280 működtetéséhez?

Az E280 működtetéséhez nincs szükség elemre. A termosztát működtetéséhez 230 V-os hálózati megtáplálás szükséges.

Hol tudja megvásárolni?

A terméket keresse viszonteladó partnereinknél. Viszonteladó partnereink listáját a https://computherm.info/viszontelado-partnereink/ linken találja meg.

Hol találja a készülék kezelési útmutatóját?

Az E280 telepítési és kezelési útmutatóját a https://computherm.info/computherm-e280/ oldalon érheti el.

Honnan töltheti le az E280 mobil applikációját?

Ha Android operációs rendszert használ, akkor az applikációt letöltheti a Google Play áruházból. Ha iOS operációs rendszert használ, akkor az applikációt iTunes áruházból töltheti le. Az applikáció neve: COMPUTHERM E Series.

Hány E280 készülék vezérelhető egy telefonról?

Tetszőleges számú készülék. Minden E280 készülék, amit beüzemel, hozzáadható az Ön telefonos applikációjához, és ezáltal a telefonjáról vezérelhetővé válik.
Egy lakásban használt több E280 termosztát nem zavarja egymás működését?
Nem. Minden termosztát külön-külön csatlakozik a helyi Wi-Fi hálózatra, mely garantálja a készülékek biztonságos, zavartalan működését. Ennek köszönhetően lényegében tetszőleges számú készülék használható egymás közvetlen közelében anélkül, hogy ez az eszközök kommunikációjában bárminemű problémát okozna.

Feltétlen szüksége van Internet hozzáféréssel rendelkező Wi-Fi kapcsolatra az E280 használatához?

A készülék Internet hozzáféréssel rendelkező Wi-Fi kapcsolat nélkül is teljes funkcionalitással használható a termosztát érintőgombjai segítségével. Azonban a termosztátot távvezérelni csak akkor tudja, ha az Internet hozzáféréssel rendelkező Wi-Fi hálózathoz van csatlakoztatva.

Hogy tudja a készüléket bekötni?

Részletes információkért kérjük tekintse meg a készülék kezelési útmutatóját (https://computherm.info/computherm-e280/).

Hova kell elhelyezni a termosztátot és annak padlóhőfok-érzékelőjét?

A termosztátot rendszeres vagy hosszabb idejű tartózkodásra használt helyiségben célszerű elhelyezni úgy, hogy az a szoba természetes légmozgásának irányába kerüljön, de huzat, vagy rendkívüli hőhatás (pl. napsugárzás, hűtőszekrény, kémény stb.) ne érhesse. Optimális helye a padló szintjétől 1,5 m magasságban van.
A padlóhőfok-érzékelő használatával egyrészt megvalósítható a kimenet(ek) vezérlése ezen hőérzékelő által mért hőmérséklet alapján. Másrészt segítségével beállítható egy maximális hőmérséklet, amely elérése esetén a termosztát kikapcsolja a kimeneteket. Ez a funkció padló- és elektromos fűtések esetén biztonsági okokból különösen hasznos lehet. Amennyiben szeretné padlóhőmérséklet érzékelésre használni, úgy javasolt a hőérzékelőt egy rövid vörösréz csőben a padlóba süllyeszteni, hogy esetleges meghibásodás esetén az könnyen cserélhető legyen.

Lehet-e egy készülékhez egyszerre több padlóhőfok-érzékelőt csatlakoztatni?

Nem, egy készülékhez csupán egyetlen padlóhőfok-érzékelőt lehet csatlakoztatni.

Mit tegyen, ha a készülék kapcsol, de a kimenetén nem jelenik meg a 230 V?

A készülék potenciálmentes (feszültségmentes) kimeneti csatlakozási pontokkal rendelkezik, ezért alap esetben a kimenetein nem jelenik meg a 230 V feszültség, csupán a bekötött két vezetéket zárja össze vagy a köztük lévő összeköttetést szakítja meg. Amennyiben azt szeretné, hogy a készülék kapcsolásakor a kimenetén 230 V hálózati feszültség jelenjen meg, akkor egy hálózati fázis vezetéket kell a készülék egyik csatlakozási pontjára csatlakoztatni a kezelési útmutató szerint. A bekötés előtt az adott fázis vezetéket feltétlenül áramtalanítsa, és a bekötést mindenképpen hozzá értő személy végezze el!

Mit tegyek, ha véleményem szerint a termosztát hőmérője nem pontosan mér?

A készülék által mért hőmérséklet kalibrálható, így a kijelzőn már a módosított hőmérséklet értékek jelennek meg. A mért hőmérséklet kalibrálása a kezelési útmutató 8. fejezete szerint végezhető el.

Mit tegyen, hogy ha a Wi-Fi routerének a jele gyenge és így az E280 a router hatótávolságán kívül van?

Ha megteheti, akkor helyezze a routert közelebb az E280 készülékhez. Egy másik lehetőség az, hogy ha egy Wi-Fi jelerősítőt helyez a router és az E280 közé, ami megnöveli a router hatótávolságát.

Mit tegyen, ha problémája adódik a Wi-Fi kapcsolattal?

Abban az esetben, ha a terméket nem lehet vezérelni az Interneten keresztül, mert az alkalmazás azt írja ki, hogy a készülék nem elérhető, és az eszköz nem reagál a módosításokra, akkor a termék és az internetes kezelőfelület közötti kapcsolat megszakadt. Ennek több oka is lehet. A legvalószínűbb probléma a használt Wi-Fi router miatt fordul elő. A routereket célszerű időnként újraindítani a tápellátás megszűntetésével, majd visszakapcsolásával. Az esetek nagy részében az ilyen jellegű probléma ezzel kiküszöbölhető. Amennyiben egy pár perc eltelte után a termék továbbra sem érhető el a kezelőfelületen, akkor javasolt a termék újracsatlakoztatása a Wi-Fi hálózathoz a kezelési útmutató 6.5. fejezetében leírtak szerint. Ha a csatlakoztatás sikeres, de a termék továbbra sem érhető el, akkor javasolt a router gyári helyzetbe állítása, mert előfordulhat, hogy a beállítások miatt nem tud az eszköz az Internethez csatlakozni. Ameddig a termosztát nem elérhető az Interneten keresztül, addig is lehe-tősége van azt manuálisan a termosztát érintőgombjai segítségével vezérelni.

Áramszünet után hogyan működik tovább a termék?

A készülék tápellátás nélkül nem működik, de a termosztát képes a beállítások megjegyezésére. Egy esetleges tápellátási zavar (áramszünet) esetén a tápellátás helyreállása után minden külső beavatkozás nélkül képes tovább üzemelni, amennyiben a beállítások között ez az opció van kiválasztva (lásd kezelési útmutató 8. fejezet).

Hogyan lehet a készüléket gyári alaphelyzetbe állítani (resetelni)?

A termosztát összes beállítását a dátum és idő kivételével visszaállítja gyári alaphelyzetbe a kezelési útmutató 8.6 fejezete szerint.