Error message

Notice: Undefined offset: 1 in i18n_404_url_inbound_alter() (line 47 of /data/domains/computherm.co.hu/web/webroot/sites/all/modules/i18n_404/i18n_404.module).
COMPUTHERM - Zónákkal az energiatakarékosságért - Quantrax Kft. - blog

A fűtési szezon beköszöntével pénztárcánkat jelentős terhelésnek tesszük ki. Számos praktika létezik arra vonatkozóan, hogyan csökkenthetjük a fűtésből származó kiadásainkat, látványos eredményt azonban nagyon nehéz elérni. Az energiatakarékosság érdekében mi a fűtési hálózat zónákra bontását ajánljuk. Mit jelent ez pontosan? Az alábbiakban elmagyarázzuk, illetve részletesen megtekintheti az "Energiatakarékosság és Komfort" kiadványunkban is az alábbi linken keresztül!

Fogyasztás és hőveszteség

Mielőtt megismerkednénk a zónákra bontás fogalmával és előnyeivel, érdemes tisztázni, mi befolyásolja egy épület vagy helyiség gáz fogyasztását, illetve hőveszteségét.

Fogyasztás

A fogyasztás, az egyéni hőszükségleten kívül, számos más tényezőtől is függ, elsősorban a kazán típusától és annak működtetési körülményeitől, a szobatermosztát műszaki tulajdonságaitól és épületen belüli darabszámától, valamint a fűtési hálózat kialakításától.

Az épületen belüli hőmérsékletet a felhasználó a szobatermosztát segítségével határozhatja meg. A felhasznált tüzelőanyag mennyiségét döntő mértékben befolyásolja az adott épületen belüli átlag hőmérsékletet. Tehát a költségeket is a helyiségen belüli átlaghőmérséklet alacsonyan tartásával lehet csökkenteni.

Hőveszteség

Egy adott épület vagy helyiség hővesztesége függ

 • a határoló falak méretétől
 • a határoló falak hőátbocsátási tényezőjétől
 • a külső és belső hőmérsékletek különbségétől.

A pillanatnyi hőveszteséget a külső hőmérséklet, valamint a felhasználó által beállított belső hőfok befolyásolja. Ez számokkal szemléltetve azt jelenti, hogy ha a külső hőmérséklettől 1ºC-kal magasabb hőmérsékletre fűtünk egy helyiséget vagy épületet, akkor az hosszú távon kb. 6%-kal nőveli meg a fűtési hőveszteséget, és így gázfogyasztást is. A hőigény alakulását tehát leginkább az épületszerkezet, valamint a külső és belső hőfokok közötti különbség befolyásolja, így ha az épületszerkezet adott, akkor a hőveszteséget, a fogyasztáshoz hasonlóan, egy alacsonyabb belső átlaghőmérsékletre fűtéssel tudjuk csökkenteni.

A fűtési hálózat zónákra bontása

A helyiségek funkcionalitásának megfelelően az épület zónákra bontható, melyeket egy-egy termosztát segítségével mindig a megfelelő hőfokra fűthetünk. A zónánkénti szabályozásnak köszönhetően akár egyetlen zónát is felfűthetünk a komfortérzetünk szerint, míg a használaton kívüli helyiségeket úgynevezett takarék hőfokon (17-18ºC) tarthatjuk, így ezek felfűtési ideje sem lesz túl hosszú. Annak érdekében, hogy a nap folyamán ne kelljen többször is manuálisan állítgatni a hőfokot, érdemes programozható szobatermosztátokat választani, ami egyszeri beállítás után alkalmazkodni fog a fűtési igényekhez. Az így kialakított hálózat a komfort biztosítása mellett jelentős tüzelőanyag-megtakarítást is eredményezhet.

Milyen előnyei vannak?

 • zónánként szabályozható hőfok
 • komfort biztosítása
 • alacsony fűtési költségek
 • energiatakarékosság
 • programozható termosztátok
 • gyors felfűtési idő
 • jelentős tüzelőanyag-megtakarítás

Hogyan alakíthatóak ki a zónák?

Az együtt szabályozott helyiségek csoportját tehát fűtési zónának nevezzük. Egy adott zóna kialakításánál, a takarékosság és a komfort biztosítása érdekében, azokat a helyiségeket célszerű együtt szabályozni, melyeket funkcióikból adódóan egyszerre használunk. Végezetül íme néhány példa:

Társasházi lakás fűtése radiátorral és három zóna kialakításával;

 1. zóna: a nappali, a konyha radiátoros fűtőkörei (+ a fürdőszoba radiátoros fűtőköre)
 2. zóna: hálószoba I. radiátoros fűtőköre (+ a fürdőszoba radiátoros fűtőköre)
 3. zóna: hálószoba II. radiátoros fűtőköre (+ a fürdőszoba radiátoros fűtőköre)

Társasházi lakás fűtése radiátorral és padlófűtéssel, három zóna kialakításával;

 1. zóna: a nappali, és az étkező-konyha padlófűtés körei (+ a fürdőszoba padlófűtőköre)
 2. zóna: hálószoba I. radiátoros fűtőköre (+ a fürdőszoba padlófűtőköre)
 3. zóna: hálószoba II. radiátoros fűtőköre (+ a fürdőszoba padlófűtőköre)

Emeletes családi ház fűtése a földszinten radiátoros és padlófűtéssel, az emeleten pedig csak radiátoros fűtéssel, két zóna kialakításával;

 1. zóna: a földszinti helyiségek radiátoros fűtőkörei és padlófűtés körei
 2. zóna: az emeleti szobák radiátoros fűtőkörei

Emeletes családi ház fűtése a földszinten radiátoros és padlófűtéssel, az emeleten pedig csak radiátoros fűtéssel, négy zóna kialakításával;

 1. zóna: a földszinti dolgozó radiátoros fűtőköre, a nappali, az étkező, a konyha padlófűtés körei (+ a fürdőszoba padlófűtés köre)
 2. zóna: földszinti hálószoba I. fűtőköre (+ a fürdőszoba padlófűtés köre)
 3. zóna: az emeleti hálószoba II. radiátoros fűtőköre (+ az emeleti fürdőszoba radiátoros fűtőköre)
 4. zóna: az emeleti hálószoba III. radiátoros fűtőköre (+ az emeleti fürdőszoba radiátoros fűtőköre)

A zónák szerinti vezérléshez különböző típusú termosztátok szerezhetőek be, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően alakíthassa ki fűtési rendszerét, ezzel jelentős energiát megspórolva. További információkért kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot vagy tekintse meg kiadványainkat!